کاربردی ترین روشهای تمرکز

در این پست اولین بحثی که میخواهیم آن را مورد بررسی قرار دهیم این است که چطور میتوانیم به اوج تمرکز برسیم برای همین میپردازیم به تکنیکهایی کاربردی در این رابطه…
الف) کارهایتان را با تمرکز انجام دهید
اولین کار این است که سعی کنید کارهایتان را با تمرکز انجام دهیم! بله درست متوجه شدید. .به عنوان مثال در هنگام شستن ظرفها تمرکزتان روی ظرف ها و کفی که از آن ظرفها ایجاد میشود باشد.یا مثلا اگر درحال عبادت و راز و نیاز هستید حواستان به کلماتی که ادا میکنید باشد یا اگر در حال نماز خواندن هستید کل تمرکز خود را روی مهر قرار دهید .
وقتی شما تمرکزتان را روی یک موضوع خاص میگذارید ، دو تا اتفاق در مغز شما می افتد:
- موارد متفرقه حواس شما را پرت نمیکند
- تمرکزتان روی موضوع درحال انجام بیشتر است پس لذت بیشتری از انجام آن کار میبرید.
ب) تکنولوژی، بلای خانمان سوز
تکنولوژی، یکی از مواردی است که من و به احتمال زیاد شما به آن علاقه مند هستیم و شاید امروزه این موضوع به عنوان عضوی جدایی ناپذیر از زندگی ما تلقی میشود .
خب با این اوصاف راهکار چیست ؟ آیا میتوانیم با این شرایط این عضو جدایی نا پذیر را از زندگی خود حذف کنیم ؟ آیا حذف کردن این سیستم از زندگی باعث اختلال در زندگی ما نمیشود؟
یکی از دوستانم از قول یکی از مشاهیر، سخن زیبایی در این رابطه میگفت :
“هرچیزی ، کمش داروست ، متوسطش غذاست و زیادش سم است “
این جمله شاید بیشتر در رابطه با خورد و خوراک باشد اما به شدت بر روی موضوع تکنولوژی هم صدق میکند.
تکنولوژی امروزه عضو حذف ناشدنی از زندگی ماست ، چون دراین عصر یعنی، عصر انفجار اطلاعات ، ما به شدت نیاز داریم تا از طریق شبکه های اینترنتی اطلاعات خود را افزایش دهیم .
نکته: این موضوع که میگویند “باید در جامعه سواد خواندن و نوشتن داشته باشید” برای 50 سال پیش کاربرد داشت ، اگر الان کسی فقط توانایی خواندن و نوشتن داشته باشید یک فرد شکست خورده محسوب میشود . چون حتی اگراین فرد میلیاردر هم باشد با روشهایی میتوان از کم سوادی او سو استفاده کرد و پولهایش را بالا کشید!
امروزه کسی برنده میدان است که اطلاعات بالایی داشته باشد
وهمچنین در 15 الی 20 سال بعد، کسی برنده میدان است که به علاوه اینکه اطلاعات بالایی دارد، در یک امر متخصص باشد وهمچنین به یک زبان زنده دنیا مسلط باشد!
پس اگر دارید این کتاب را میخوانید به این نکته ای که گفته شد توجه کنید…شرایط شما اکنون چگونه است ؟ پانزده سال دیگر قرار است چه اتفاقی برای سطح توانایی شما بیفتد؟؟
حالا چکار کنیم تا بتوانیم این سیستم پیچیده یعنی تکنولوژی را وارد زندگی خود کنیم
در ادامه راهکارهایی ارائه میدهیم تا بتوانیم به صورت منطقی و به دور از افراط و تفریط از تکنولوژی استفاده کنیم:
- روتین صبحگاهی برای خود مشخص کنید :
یکی از بدترین کارهایی که اول صبح میتوانید انجام دهید این است که ابتدا بروید به سراغ گوشی موبایل . اگر تا الان این کار را انجام میدادید از امروز یک تصمیم جانانه بگیرید که دیگر این عادت را ترک کنید.
در ادامه ، یک نمونه روتین صبگاهی خیلی خوب را به شما پیشنهاد میکنم:
روتین صبحگاهی به این صورت است که ابتدا که از خواب بیدارمشوید(مثلا بین ساعت 5 تا 7 صبح) بعد از رفتن به سرویس بهداشتی و شستن صورت و عبادت و سپاسگزاری خداوند و مسواک زدن ، یک لیوان آب ولرم میل کنید ، این کار باعث شست و شوی سیستم گوارشی و همچنین دفع مواد سمی از بدن میشود.درضمن ، میتوانید چند قطره آبلیموی تازه هم به لیوان آب اضافه کنید و بعد میل کنید.
سپس چند دقیقه حرکات کششی انجام بدهید ، طوری که کمی تنفستان تند تر و ضربان قلبتان سریع تر شود ( البته این نکته را بگویم که “حرکات اصولی ورزشی” را با یک سرچ ساده در اینترنت میتوانید آموزش ببینید.یادم هست که در مدرسه در دوران ابتدایی خیلی از ورزشهای صبحگاهی ، تاثیر بد بر روی مفاصل ما میگذاشت)
سپس یک کار مفید انجام دهید.کاری که نیاز به تصمیم گیری های سخت نداشته باشد.مثلا ، مرتب کردن تخت خواب ، مرتب کردن میز تحریر، شستن چند عدد ظرف و غیره
در مرحله بعد به مدت 20 دقیقه کاری انجام دهید که به آن علاقه مند هستید. من خودم کتاب خواندن را ترجیح میدهیم. چون بعضا ممکن است به دلیل مشغله، نتوانم در یک روز کتابی بخوانم. پس از این فرصت استفاده میکنم.
و در آخر صبحانه را با آرامش میل کنید و گوشی موبایل خود را برای مدت زمان بسیار محدود چک کنید و به سراغ کارهای اصلی روز بروید.
شما هم میتوانید روتین صبگاهی همانند مورد بالا را با کمی تغییرات انجام دهید.در طولانی مدت نتایج این نظم صبگاهی، شما را شگفت زده خواهد کرد.
- به خودتان موبایل جایزه بدهید
یکی از دلایل اصلی ما در نداشتن تمرکز، حضور گوشی موبایل در کنار دستمان است.
وقتی برای شما پیامی می آید حتی اگر گوشی در حالت بیصدا قرار داشته بشد، نور گوشی برای چند ثانیه فعال میشود و به این واسطه نورونهای مغز، شما را تحریک میکند که گوشی را چک کنید
سعی کنید از این دام بیرون بیایید ، اما به چه صورت :
وقتی بر روی میزی درحال مطالعه یا انجام کار تخصصی خود هستید ، اگر آن میز کشو دارد موبایل را سایلنت کرده و در کشوی میز بگذارید.
اگر کشو دم دستتان نیست موبایلتان را در اتاق دیگری قرار دهید .
خلاصه، دسترسی خود را از گوشی موبایل محدود کنید و سپس برای خود جایزه تعیین کنید که اگر 2 ساعت فلان کار را انجام دادم جایزه ام این است که چند دقیقه گوشی را چک میکنم.
- روتین شبانه :
برای خودتان معین کنید که چه ساعتی میخواهید بخوابید ( معمولا از ساعت 9 تا 12 منطقی است )و یکسری برنامه های خاص مثل خواندن کتاب ، خواندن کتاب حافظ ، کشیدن نقاشی و غیره برای خودتان بچینید. این عمل باعث میشود تا سمت گوشی نروید و تا ساعت دو نیمه شب در فضای مجازی مشغول گشت و گذار نباشید
- برنامه هایتان را پاک کنید
اگر میبینید نرم افزاری در گوشی موبایلتان هست که احساس میکنید به آن اعتیاد پیدا کرده اید آن را پاک کنید. میدانم کار سختی است اما اگر این عادت را درخود ایجاد کنید شک نکنید که احساس فوق العاده خوشایندی در شما ایجاد میشود، طوری که در ادامه از آن نرم افزار متنفر خواهید شد.
- از تلفن همراه ساده استفاده کنید
یکی دیگر از روشها برای فرار از دامهای تکنولوژی تلفنهای هوشند این است که از گوشی های ساده استفاده کنید.روش کار به این صورت است که سیم کارت خود را در گوشی ساده غیر اندروید یا ios قرار دهید تا وسوسه ی سر زدن به فضای مجازی و نرم افزارهای دیگر از ذهنتان پاک شود. و گوشی هوشمند خود را خاموش کرده و در گوشه ای نگه دارید و در موارد ضروری اگر لازم بود آن را روشن و استفاده کنید. بعد از مدتی میبینید که در خیلی از مواقع اصلا نیاز اساسی ای به این تلفن هوشمند نداشتید و در اکثر اوقات صرفا برای سرگرمی از آن استفاده میکردید.
نکته: در گوشی های ساده هم بازی های جذابی مثل مار و یا ماریو و ماشین سواری هم هست که برای سرگرمی و اوقات فراغت میتوانید از آنها استفاده کنیدJ
پس بهانه ها را کنار بگذارید و چند روز این تکنیک را تست کنید . من خودم به شخصه نتیجه های بسیار خوبی از این کار گرفته ام…
ج) قانون 20 دقیقه
شاید خیلی از مواقع دیده باشید که ما درحال مطالعه یا انجام کارهای تخصصی خود به مدت دو الی سه ساعت هستیم اما در انتها، بازدهی و نتیجه ی کارمان قابل قبول نیست و شاید حدود یک ربع الی نیم ساعت راندمان کاری داشته باشیم.
قانونی وجود دارد که به ما علت این موضوع را توضیح میدهد به نام قانون 20 دقیقه…
این قانون میگوید که ما 20 دقیقه زمان نیاز داریم تا به اوج تمرکز برسیم .
اما در اغلب مواقع اتفاقاتی در هنگام انجام دادن کار یا مطالعه میفتد که نمیتوانیم از این قانون بهره ببریم.
مثالی میزنم در رابطه با مطالعه کردن در منزل:
شروع میکنیم به کتاب خواندن ، حدود 5 دقیقه بعد تلفنمان زنگ میخورد و تلفن را جواب میدهیم و چند دقیقه صحبت میکنیم.
دوباره شروع میکنیم به خواندن ، چند دقیقه بعد یک پیام از دوستی که چند ماه است او را ندیدیم برایمان ارسال میشود و شروع میکنیم به چت کردن
بعد از چند دقیقه باز هم مطالعه را از سر میگیریم و خانواده در اتاق را میزنند و از ما درخواست میکنند لوازمی را برای منزل خریداری کنیم.
و این پروسه ادامه دارد تا وقتی که وقت مطالعه ی ما تمام شده باشد.
شاید در نگاه اول با خود بگوییم که به شدت درگیر مطالعه بودیم ولی در واقع داریم خود را گول میزنیم . واقعیت این است که ما اصلا مطالعه ای را انجام ندادیم فقط داشتیم ادای فردی را در می آوردیم که در حال مطالعه است.
اما راهکار چیست ؟
سعی کنید تمامی موارد متفرقه مانند گوشی تلفن ، تلوزیون و سر وصدای بیرون را از محیط اتاق خود حذف کنید و تمام تلاشتان را بکنید تا با تمرکز ، مدت زمان 20 دقیقه مطالعه را انجام دهید . بعد از آن در اوج تمرکز خواهید بود و اطلاعات به صورت دقیق تر وارد ذهن شما خواهد شد و بعد از آن به سختی تمرکزتان به هم خواهد خورد…
برای دریافت محصول رایگان کنترل مغز این لینک را لمس کنید.
برای دریافت محصول تکنیکهای حرفه ای تقویت حافظه این لیک را لمس کنید.
دیدگاهتان را بنویسید